Michel Wormskamp

Michel Wormskamp heeft de angst voor honden cursus gevolgd.

”Mijn naam is Michel Wormskamp en ben na 30 jaar angstig geweest te zijn geweest voor honden eindelijk van mijn angst af. Een collega wees mij op de training tegen angst voor honden.

Hoe ging Jolyn te werk tijdens de training:

Eerst nodigde ze me uit om te kijken op het hondentrainingsveld. Op de boerderij er tegenover mocht ik een vragenlijstje invullen waarin vragen gesteld werden als; hoe is die angst ontstaan? , ben je bang voor een speciaal ras? Wat vind je zoal eng aan honden in het algemeen? De praktijk was namelijk dat ik altijd met een boog om een hond heen liep. Het was niet zo dat ik een hekel had aan honden maar puur vanwege mijn angst. Daarna liet ze me op afstand een klein hondje zien en vroeg ze me wat ik er eng aan vond. Ik zei dat ik kleine hondjes iets minder eng vond dan grote, maar toch. Daarna liet ze de hond steeds iets dichter bij komen. Ze stelde me op haar gemak en mijn vertrouwen nam stapje voor stapje iets toe tot er zelfs een moment kwam dat ik, weliswaar samen met haar, het hondje durfde te aaien. Daarna kwam ze met een grote hond en ook daarbij het lukte uiteindelijk om ook die hond samen met haar te aaien. Dit was voor mijzelf een enorme overwinning en opnieuw nam mijn zelfvertrouwen toe. De weken daarna ben ik met haar bij mensen die honden hebben op bezoek geweest.

En elke keer groeide mijn vertrouwen. We zijn zelfs  een keer wezen wandelen bij een groot water waar in de winterperiode veel mensen met honden lopen. Daar werd ik geconfronteerd met in totaal wel meer dan 100 honden. Sommige liepen los andere niet. Maar het viel mij op dat met al die honden(rassen) door elkaar er niet één gromde of zelfs beet.  Door al die positieve ervaringen ben ik heel anders tegen honden gaan aankijken.

En raad eens wat? Heb nu zelf een hondje genaamd Hummer en ben er ontzettend gek op.”

Sanne de Jager

Sanne (8 jaar) heeft de angst voor honden cursus gevolgd.

”Mijn naam is Sanne. Ik ben 8 jaar oud en heb meegedaan
aan de training om mijn angst voor honden te verminderen. Jolyn heeft mij hierbij geholpen. De eerste keer kwam Jolyn bij ons thuis voor kennismaking en mocht ik hondenplaatjes en video’s bekijken. Ik moest dan zeggen welke honden ik heel erg eng vond, welke een beetje eng waren en welke ik niet eng vond. Zelfs op het computerscherm vond ik sommige honden heel eng! Daarna heeft Jolyn verteld wat ik beter wel en niet kan doen als ik een hond zie. De vier trainingen daarna oefenden we in de wei in Toldijk met echte honden. Dit vond ik erg spannend en in het begin was ik best zenuwachtig. Stapje voor stapje zijn we elke keer een stukje verder gegaan en durfde ik steeds meer. We oefenden eerst met kleine hondjes waarvan Joey mijn favoriet was en daarna met wat grotere honden. Vooral de herdershond Balou luisterde heel goed naar mij en dat vond ik een lieve hond. De andere honden luisterde ook goed en ik mocht ze een koekje geven als ze iets goeds hadden gedaan. Dit vond ik eerst wel spannend, maar het lukte wel! Het leukst vond ik dat ik de honden verschillende kunstjes mocht laten doen. Zo mocht ik bijvoorbeeld een hond door een tunnel laten lopen en over een balkje laten springen. Ook mocht ik koekjes verstoppen in de ballenbak, waarna de hond ze op mijn commando mocht zoeken en opeten. Ook ging ik met een hond frisbeeen. Ik merkte dat ik door met de honden te spelen steeds minder bang voor ze werd. Ik snap nu waarom honden doen zoals ze doen en wat voor invloed ik op ze heb. Jammer genoeg is de training nu afgelopen, want ondanks dat ik het wel spannend vond was het ook wel erg leuk om te doen! Ik kan nu bij honden in de buurt komen zonder in paniek te raken en ben heel blij dat ik de training heb gedaan.”

Jelien Lammers

Jelien Lammers
Sociaal pedagogisch hulpverlener, coach en hondentrainer

”Jolyn is scherp, duidelijk en zorgvuldig. Ze traint honden bewust vanuit de positieve visie dat correcties niet nodig zijn en weet dit ook overtuigend over te brengen naar cursisten. Ook in haar gedragsbegeleidingen observeert zij zorgvuldig, is duidelijk naar de mensen toe in haar aanbevelingen en stelt reele doelen. Jolyn veroordeelt mensen en honden niet en stelt zichzelf de vraag ‘waar komt het gedrag vandaan’, zodat ze vanuit daar verder kan begeleiden en trainen.”

Dirk Postma

“Leuke cursus, persoonlijke aandacht. Ook op maat en niveau voor jou eigen hond.”

Sjors Hartong

“Geweldig leuk om te zien met hoeveel plezier en goede adviezen de jonge hond met sprongen vooruit gaat. Lessen worden gegeven door gepassioneerde hondenliefhebbers op een leuke locatie. Wij zijn enthousiast en gaan verder met de vervolgcursus!”

Kim Harmsen

“Leuke cursus, persoonlijke aandacht. Ook op maat en niveau voor jou eigen hond.”