Michel Wormskamp

Michel Wormskamp heeft de angst voor honden cursus gevolgd.

”Mijn naam is Michel Wormskamp en ben na 30 jaar angstig geweest te zijn geweest voor honden eindelijk van mijn angst af. Een collega wees mij op de training tegen angst voor honden.

Hoe ging Jolyn te werk tijdens de training:

Eerst nodigde ze me uit om te kijken op het hondentrainingsveld. Op de boerderij er tegenover mocht ik een vragenlijstje invullen waarin vragen gesteld werden als; hoe is die angst ontstaan? , ben je bang voor een speciaal ras? Wat vind je zoal eng aan honden in het algemeen? De praktijk was namelijk dat ik altijd met een boog om een hond heen liep. Het was niet zo dat ik een hekel had aan honden maar puur vanwege mijn angst. Daarna liet ze me op afstand een klein hondje zien en vroeg ze me wat ik er eng aan vond. Ik zei dat ik kleine hondjes iets minder eng vond dan grote, maar toch. Daarna liet ze de hond steeds iets dichter bij komen. Ze stelde me op haar gemak en mijn vertrouwen nam stapje voor stapje iets toe tot er zelfs een moment kwam dat ik, weliswaar samen met haar, het hondje durfde te aaien. Daarna kwam ze met een grote hond en ook daarbij het lukte uiteindelijk om ook die hond samen met haar te aaien. Dit was voor mijzelf een enorme overwinning en opnieuw nam mijn zelfvertrouwen toe. De weken daarna ben ik met haar bij mensen die honden hebben op bezoek geweest.

En elke keer groeide mijn vertrouwen. We zijn zelfs  een keer wezen wandelen bij een groot water waar in de winterperiode veel mensen met honden lopen. Daar werd ik geconfronteerd met in totaal wel meer dan 100 honden. Sommige liepen los andere niet. Maar het viel mij op dat met al die honden(rassen) door elkaar er niet één gromde of zelfs beet.  Door al die positieve ervaringen ben ik heel anders tegen honden gaan aankijken.

En raad eens wat? Heb nu zelf een hondje genaamd Hummer en ben er ontzettend gek op.”